Ik ben iemand die met verwondering naar de wereld kijkt en bovendien heb ik veel verbeeldingskracht. Dat laatste is handig wanneer je van tekenen houdt.
Dit ben ik, trouwens.

Ik maak graag iedere dag een wandelingetje buiten, voor inspiratie en om mij te verwonderen. Soms vallen mij details op, opmerkelijke zaken. Meestal vallen mij onderweg heel grappige dingen op, zoals vandaag. Ik ging extra vroeg lopen en zag twee tuiniers een grote kuil graven. Ze leken wel twee boeven uit een film. Achter hen stond een bedrijfswagen met erop de naam ‘De Cock’. Met Cee-O-Cee-Kaa. De speurneus van Baantjer zat er blijkbaar bovenop!
Ja, ik geloof ook in humor en de kracht van lachen.
Samen met de opdrachtgever bespreek ik wat de wensen, eisen en soms ook inspiratiebronnen zijn voor de te maken illustraties. Daarna ga ik schetsen en terwijl ik daarmee bezig ben voel ik met welke materialen ik wil werken. Soms verras ik mezelf door iets totaal anders te willen doen dan ik dacht voordat ik ging schetsen.
Op basis van de schetsen bespreek ik met de opdrachtgever wat we gaan doen en welke illustraties voor het project nodig zijn.
Voorbeelden op INSTAGRAM
Mijn autonome werken zijn een fijne plaats om te experimenteren.
Vroeger werkte ik veel met grijs potlood, zwarte pen en rode stift. Nu is de zwarte lijnvoering een karakteristiek van mijn werken, maar gebruik ik verf, inkt, kleur- en inktpotloden, inkt- en verfstiften, collagetechnieken en soms digitale inkleurtechnieken.
Voorbeelden op INSTAGRAM
In gesprek met Krullenmeisje
Het grootste compliment dat ik te horen krijg is dat mijn tekenwerk heel herkenbaar is. Dat is een aanmoediging geweest om te gaan experimenteren met verschillende materialen, want dat is de proef op de som, denk ik. Blijft mijn stijl herkenbaar met andere materialen en / of technieken? Tot dusver ben ik gelukkig geslaagd voor deze vuurproef. Mijn werk is zonder twijfel altijd duidelijk mijn werk.
In dit leven is alles een keuze. Moeten (presteren) van jezelf blokkeert je creatieve stroom zodanig dat je jezelf en je werk ermee tekort doet. Die prestatiedruk zie je in de gehele maatschappij terug. Onder druk gaan mensen vergeten wat er werkelijk toe doet en wordt het moeilijk bijzaak van essentie te onderscheiden.
Ik werk graag samen. We hebben allemaal onze eigen talenten en kwaliteiten. Dan is het logisch om met elkaars talenten te werken. De ander zet mij op een voetstuk en andersom hoop ikzelf ook altijd het beste naar boven te halen bij de ander.
Als illustrator werk je vaak samen met schrijvers en dat is super inspirerend. Hoe de ander de wereld ziet is nooit hetzelfde als hoe ik het zie. Wat de schrijver verbeeldt met woorden druk ik uit met een illustratie.
Ik vind het ook belangrijk om af en toe wat te kunnen brainstormen over creatieve vraagstukken. Elkaar opbouwen en aanmoedigen. Ik zie (contact met) de ander als een geschenk.
Voor mij, als beeldend kunstenaar is de boodschap in een illustratie natuurlijk heel belangrijk. De ander is toeschouwer en gesprekspartner van al mijn werk. Een tekening of schilderwerk moet een dialoog voeren. De kracht van kunstenaars ligt niet alleen in het technisch vakmanschap, maar zeker ook in het overbrengen van een boodschap.
Ik ben tevreden over mijn werk wanneer minstens één ander dan ikzelf er blij van wordt. Een feestje!
Ik heb geen lijstje van werken die ik nog een keer wil maken. Ik leef met de dag, hoewel ik heel wat notitieboekjes en bladen met schetsen vol ideeën heb en daarmee genoeg inspiratie. Inspiratie of een vertrekpunt. Zou de uitvoering van een idee anders niet heel snel op een 'moeten' gaan lijken? Ik denk dat dat mijn creativiteit in de weg zou zitten.